Wednesday, January 21, 2015

Kesan positif globalisasi

1. pmbljrn spnjg hyt – pmbljrn berlaku tanpa kira masa, akses kendiri,
Pendidikan jarak jauh dapat dilaksanakan dengan berkesan sama ada di dalam atau di luar negeri.  Penemuan penyelidikan tingkatkan mutu P&P seterusnya sistem pendidikan cmrlg.
Pendedahan & pembacaan pelbagai maklumat. conth: bidang perubatan- makanan berkhasiat, senaman yang betul. Ilmu-ilmu ini menjadikan rakyat Malaysia berilmu pengetahuan yang luas.

2. kebolehan berkomunikasi-Sistem komunikasi yang menghubungkan seluruh dunia memudahkan interaksi. Pertukaran pengetahuan, pengamalan budaya dan sebagainya, bergerak dengan bebas. Peristiwa yang berlaku di seluruh dunia dapat diketahui dengan serta-merta 

2. kemahiran teknologi – pmbljrn menggunakan teknologi utk dpt mklumat, perubahan peranan guru dlm b.drjh.
Rakyat tempatan berpeluang untuk mempelajari dan memiliki teknologi canggih. Menguasai kemahiran teknologi untuk keperluan pekerjaan dan kehidupan seharian

3. kemahiran berbahasa – penggunaan BI sbgai bhs ilmu & bhs antarabangsa. Kemahiran berbahasa dlm pelbagai bhs, sebabkn sumber manusia yg pakar ke luar negara kerana gnjrn lebih lumayan.

4. transformasi kurikulumPendidikan bertaraf dunia dapat diwujudkan di Malaysia dalam era globalisasi. Dpt sediakn modal insan yg sesuai dgn permintaan global, dpt berdaya saing & penuhi citarasa psrn buruh antrbgsa.

5. persaingan sihat antara institusi pendidikan – utk tingktkn mutu pendidikan, hasilkn rekacipta inovatif, pertumbuhan cwgn universiti luar, penubuhan institusi swasta (boleh juga dikira sbg kepentingan globalisasi, faedah globalisasi)

No comments:

Post a Comment